Najczęstsze błędy przy cięciu styropianu

Styropian to materiał, który ze względu na swoją niską przewodność ciepła oraz dobrą wytrzymałość na obciążenia mechaniczne znakomicie nadaje się do prac związanych z termoizolowaniem budynków. Ponieważ styropian budowlany jest dostarczany w postaci płyt o kształcie prostokątów, niezbędne jest dopasowanie go do geometrii powierzchni, na jakiej będzie ułożony. Zwykle w grę wchodzą wycięcia w miejscach, gdzie przypadają otwory okienne i drzwi, łączenia oraz wszelkiego rodzaju rogi i krawędzie. Sposobem na przygotowanie fragmentów o odpowiednim kształcie jest skorzystanie z profesjonalnych urządzeń do cięcia styropianu. Przekonajmy się, jak przebiega ten proces i zobaczmy, czego należy przy nim unikać.

Jak tnie się styropian?

Technologia pozwalająca na cięcie styropianu opiera się na możliwości topienia go w wyniku działania bardzo wysokiej temperatury. Ponieważ proces ten musi zachodzić na stosunkowo małej powierzchni, by wyeliminować straty materiału, stosuje się noże termiczne przydatne przy odcinaniu i kształtowaniu mniejszych powierzchni, albo specjalne urządzenia z drutem oporowym. W obu przypadkach źródłem ciepła jest przepływ prądu elektrycznego rozgrzewającego metalowy element tnący.

Jednym z większych problemów przy przygotowywaniu styropianu jest niezachowywanie kątów prostych oraz prostoliniowości cięcia oraz płaszczyzny ciętych powierzchni. Prowadzi to do powstawania szczelin, które niezauważone powodują przyspieszoną ucieczkę ciepła. Złe pocięcie styropianu oznacza zmarnowanie pewnej ilości kosztownego materiału lub konieczność wypełnienia ubytków specjalnym klejem. Znacznie łatwiejsze okaże się zadbanie o prawidłowe parametry cięcia.

 

styropian